Home : Te aflii aici >> Noutati de la ASRO MATERIALE PLASTICE BIODEGRADABILE. INCERCARI.

RO4EUROPE Valcea PlayerGet the Flash Player to see this player.

Login FormWho's Online

Avem 142 vizitatori online

Proiect finantat prin


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
MATERIALE PLASTICE BIODEGRADABILE. INCERCARI. Imprimare

Colecţia ”Materiale plastice biodegradabile. Încercări. Criterii de evaluare şi certificare” conţine 11 standarde necesare evaluării conformităţii materialelor cu cerinţele Uniunii Europene şi implicit cu legislaţia naţională şi două acte normative (vezi lista) .

Acum un secol, în Statele Unite, belgianul Leo Baekeland punea la punct un material care avea să revoluţioneze piaţa de consum: banalul material plastic, care a început să fie folosit pentru producerea celor mai diverse obiecte. Astăzi, după ce s-a constatat că Pământul nu mai poate respira din cauza deşeurilor din plas­tic, acesta a început să fie înlocuit cu materiale mai prietenoase cu mediul înconjurător, adică biodegradabile.

Fiindcă materialul plastic reprezintă un sfert din gunoiul aruncat zilnic, Irlanda a fost prima ţară care a luat atitudine: din 2002, pungile de plastic nu se mai dau gratis la magazine. Cine doreşte pungă, plăteşte 15 eurocenţi.

Dar ce înseamnă un ambalaj biodegradabil ?

Acesta este format din molecule care pot fi transformate în molecule mai mici şi mai puţin poluante, transformare care are loc datorită micro-organismelor care trăiesc în mediul natural: bacterii, ciuperci, alge etc. Rezultatul acestui proces de transformare trebuie să fie apa, dioxidul de carbon sau metanul. Gazele naturale rezultate din vegetale precum lemnul, pluta sau bumbacul sunt biodegradabile. Chiar şi materialele plastice pot fi biodegradabile. Originea lor este sintetică sau pe bază de resurse vegetale.

Există diverse tipuri de ambalaje biodegradabile:

  • biopolimeri rezultaţi din plante (amidon, celuloză etc);
  • biopolimeri produşi prin polimerizarea chimică care asociază utilizarea materiilor prime regenerabile cu procese industriale de polimerizare;
  • biopolimeri produşi de micro-organisme modificate genetic;
  • polimeri sintetici.

Deşeurile de ambalaje biodegradabile trebuie să permită descompunerea fizică, chimică, termică sau biologică pentru ca cea mai mare parte a materialului să se transforme in biomasă şi apă.

În Uniunea Europeană s-a pus problema ca până în 2010 să se renunţe la fabricarea ambalajelor din plastic non-biodegradabil.

Standardul SR EN 13432:2002 privind biodegradabilitatea conferă prezumţia de conformitate cu cerinţele esenţiale ale Directivei privind ambalajele. Colecţia oferă standardele necesare pentru determinarea biodegrabilităţii materialelor plastice în diferite condiţii: în mediu apos, în condiţii controlabile de compostaj, prin analiza dioxidului de carbon degajat etc.

 

Consultanta proiecte

Consortiul RO4EUROPE

Proiect ROSMEP

Hervex

InfoWATCH

Intampini probleme?

Proiecte

Legislatie Europeana

Site european pentru IMM-uri

Achizitii publice EU

Google Translate

English Danish Dutch French German Italian Norwegian Polish Portuguese Romanian Russian Spanish Hungarian

Your Europe